Velfærdslisten: Skolelukninger er en massakre på kvaliteten i folkeskolen

Velfærdslisten raser over byrådsflertallets planer om at lukke en stribe folkeskoler

Socialdemokraterne, SF, Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre offentliggjorde i dag en skolelukningsplan, der allerede næste skoleår vil lukke Hadsundvejens Skole, Rytterskolen, Vorup Skole, Nyvangsskolen og Gjerlev-Enslev Skole. Herudover vil de fem partier lukke overbygningen (7.-9. klasse) på Havndal Skole, Fårup Skole, Bjerregrav Skole, Munkholmskolen, Hobrovejens Skole, Østervangsskolen, Korshøjskolen, Søndermarkskolen og Kristrup Skole, mens Tirsdalens Skole overlever som overbygningsskole (kun 7.-9. klasse).

“Jeg er rystet. Og det især over, at Socialdemokraterne og SF bakker op om det, der vil blive en massakre på kvaliteten i folkeskolen,” siger Kasper Fuhr Christensen, socialudvalgsformand og byrådsmedlem for Velfærdslisten, og fortsætter:

“Skolelukningsflertallet tager 11 millioner kroner fra undervisning og giver til mursten og IT. På den måde dækker man over den forsømmelse af vedligeholdelse af bygninger og IT, byrådet har skabt over de sidste mange år. Af de 30 millioner kroner, som de nedlægger lærer- og undervisningsstillinger for, geninvesteres kun de 19 millioner kroner i undervisning. Det vil skabe en markant forringelse af kvaliteten af børnenes undervisning.”

De fem partiers lukningsplaner strider ifølge Velfærdslisten med den viden, der findes på området.

“Stort set al forskning viser, at noget af det, der er allermest afgørende for kvaliteten af undervisningen, er klassestørrelsen. Jo større klasser, især når antallet af elever overstiger 21, des ringere undervisningseffekt for den enkelte elev. Men den viden ignorerer forligspartierne. Desværre!”

Kasper Fuhr Christensen fortsætter:

“En CEPOS-rapport, der samler op på erfaringerne fra de skolelukninger, der er blevet foretaget i Danmark siden 2007, viser, at skolelukninger med næsten usvigelig sikkerhed medfører en masseflugt til privatskoler. Derfor er det noget pjat, når skolelukningspartierne siger, at de fremtidssikrer folkeskolen. Tværtimod. De har indledt et frontalangreb på den.”

Han mener imidlertid ikke, at løbet er kørt for de lukningstruede skoler.

“Jeg kan kun opfordre utilfredse forældre, elever, lærere og andre borgere til at markere deres utilfredshed og protestere over forligspartiernes angreb på kommunens folkeskoler. På den måde har borgerne før forhindret skolelukninger i Randers Kommune – og det kan ske igen.”

Yderligere info: Kasper Fuhr Christensen, 30342692, kfc@randers.dk

 

Links til baggrund:

CEPOS-rapporten: http://www.cepos.dk/fileadmin/user_upload/dokumenter/2013-05/arbejdspapir21-_-de-foreloebige-erfaringer-med-kommunernes-skolelukninger.pdf

Tre rapporter, der viser en klar sammenhæng mellem klassestørrelse og undervisningskvalitet: http://www.kora.dk/media/280428/Konsekvenser_af_en_aendret_skolestruktur.pdf (side 26), http://www.voff.dk/admin/upload/filer/520-Rapport100712.pdf og http://www.regeringen.se/content/1/c6/03/62/95/c81d3118.pdf

De fem partiers skolelukningsplan: http://bornogunge5-16.randers.dk/FrontEnd.aspx?id=174891

Pressemeddelelse udsendt onsdag den 13. august 2014

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *