Randers skal få KL til at sige nej til omprioriteringsnedskæringer

I morgen skal byrødderne i Randers tage stilling til, om de på kommunalpolitikernes årlige topmøde i næste uge skal stille et forslag, der pålægger KL’s bestyrelse at afvise enhver aftale, der indeholder det såkaldte omprioriteringsbidrag eller andre forringelser af kommunernes økonomi

Randers Kommune skal slutte sig til koret af kommuner, der bekæmper regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag. Sådan lyder et forslag fra Velfærdslisten, som byrådet skal stemme om på sit møde i morgen (mandag den 7. marts 2016).  Ifølge Velfærdslisten er omprioriteringsbidraget, der indebærer en nedskæring på 1,1 % af de kommunale budgetter om året, nemlig et alvorligt angreb på det kommunale selvstyre, der vil føre til store forringelser af den kommunale kernevelfærd. 

Derfor foreslår lokallisten, at Randers Byråd på KL’s Kommunalpolitiske Topmøde stiller et beslutningsforslag, der pålægger KL at afvise enhver aftale, der forringer kommunernes økonomi.

“Det kan ikke passe, at det er børn, skoler, ældre, udsatte og syge, der skal betale regningen for, at Lars Løkke og Kristian Thulesen-Dahl kan dele nogle tilfældige gaver ud i forbindelse med finansloven. Ligesom sidst er der en stor risiko for, at pengene havner i lommen på landets rigeste i form af skatterabatter. Det er knaldhamrende uretfærdigt og et alvorligt angreb på det kommunale selvstyre,” siger Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for Velfærdslisten. 

Han fortsætter:

“Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti lovede før folketingsvalget, at de ikke ville skære ned på den kommunale kernevelfærd. Hvis de danske kommuner siger nej til enhver aftale, der forringer økonomien til den kommunale kernevelfærd, lægger de et massivt pres på Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i Folketinget, der så vil få svært ved at løbe fra deres valgløfter. Derfor er der brug for, at Randers Kommune gør alt, hvad vi kan, for at få KL til at stå fast på modstanden mod omprioriteringsnedskæringerne.”

Kasper Fuhr Christensen forventer, at der i byrådet vil være bred opbakning til forslaget. 

“Jeg har ikke hørt nogen byrådsmedlemmer, der har talt for omprioriteringsnedskæringerne. Tværtimod. Til gengæld har både borgmesteren og flere socialdemokrater talt imod nedskæringerne. Det regner jeg med, at de står fast på, og så må der være et stort flertal for forslaget.”

Fagbevægelsen bakker op

Kasper Fuhr Christensen peger også på, at de to hovedorganisationer LO og FTF, der repræsenterer langt størstedelen af kommunens medarbejdere, bakker op om forslaget. I et fælles brev til byrådets medlemmer skriver Inge-Lise Christensen, formand for LO Randers, og Thor Jensen, formand for FTF Midtjylland:

“Vi skal derfor opfordre Randers Byråd til at slutte sig til rækken af kommuner, som ikke vil bidrage til regeringens såkaldte omprioriteringer. Byrådet må desuden opfordre KL til at sige nej til en ny økonomiaftale med regeringen, hvis aftalen indeholder omprioriteringsbidraget eller tilsvarende store besparelser. Uden en aftale bliver det nemlig meget svært for finansministeren at komme igennem med nedskæringerne i Folketingets finansudvalg.”

LÆS LO og FTF’s BREV TIL BYRÅDSMEDLEMMERNE 

LÆS VELFÆRDSLISTENS FORSLAG 

Yderligere info: Kasper Fuhr Christensen, 30342692, kfc@randers.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *