Velfærdslisten: Budgetflertal begår lovbrud

Efter gårsdagens tumultariske budgetmøde beder Velfærdslisten nu ombudsmanden om at se på Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkepartis nedskæringer på socialområdet, der ifølge kommunens egne medarbejdere vil føre til lovbrud og svigt af udsatte børn og unge med et handicap

På budgetmødet i Randers Byråd i går vedtog Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti en nedskæring på intet mindre end 52 millioner kroner på socialområdet over de næste fire år. Inden mødet havde medarbejderne i kommunens socialafdeling ellers sendt en klar advarsel til politikerne. I den stod der:

“Endnu færre personaleressourcer vil resultere i lovbrud. Der vil ikke være mulighed for rettidige opfølgninger, der vil være lange sagsbehandlingstider, mindre tværfagligt arbejde og mindre inddragelse af borgere, herunder afholdelse af børnesamtaler.”

Men advarslen om lovbrud fik ikke de tre partier bag budgetforliget til at ændre opfattelse. Og det ryster Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for Velfærdslisten.

“Jeg kan kun forstå forligspartiernes beslutning på den måde, at de med åbne øjne har besluttet at begå lovbrud. Fra forvaltningens side har påstanden om lovbrud stået uimodsagt – og derfor må vi forstå direktionens tavshed som et stiltiende samtykke. Det er rystende, især fordi medarbejderne direkte skriver, at nedskæringerne vil føre til, at udsatte børn og unge med et handicap svigtes.”

Han fortsætter:

“Når jeg læser medarbejdernes høringssvar, kommer jeg til at tænke på sagen fra Odense Kommune, hvor nogle medarbejdere heldigvis havde mod til at sige fra over for ledelsen, der forsøgte at pålægge dem en klart ulovlig praksis. Det samme mod udviser socialafdelingens medarbejdere. Og det skal de have stor ros for. Nu er der nemlig ikke nogen tvivl om, at ansvaret for de lovbrud, som nedskæringerne formentlig vil føre til, alene påhviler byrådsflertallet.”

Inddrager ombudsmanden

Men Velfærdslisten mener ikke, at byrådet bare uden videre kan beslutte at begå lovbrud.

“Et byrådsflertal kan ikke bare beslutte at overtræde loven og har pligt til at sikre, at alle områder får de ressourcer, der skal til, for at medarbejderne kan overholde loven. Den pligt har Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne åbenlyst tilsidesat. Derfor vil Velfærdslisten nu bede ombudsmanden, der tidligere har blandet sig i byrådsflertals uansvarlige nedskæringer, om at se på sagen,” siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

“På mødet advarede jeg flere gange forligspartierne om konsekvenserne af deres beslutning og anbefalede dem at udskyde beslutningen, så de kunne få belyst, om den ville føre til lovbrud. Men lige lidt hjalp det.”

Han håber, at socialafdelingens medarbejdere vil fortsætte med at råbe op om de mulige ulovligheder.

“Jeg har kæmpe stor respekt for medarbejdere, der tør råbe op, når de lokale magthavere beslutter noget, der fører til, at udsatte børn og voksne svigtes, og at loven overtrædes. De er hverdagens helte. Og jeg håber, at både medarbejderne i socialafdelingen og resten af kommunens medarbejdere vil fortsætte med at tage bladet fra munden, når det er nødvendigt. For det har vi brug for.”

Og Kasper Fuhr Christensen lover, at Velfærdslisten vil følge sagen tæt.

“Vi vil ikke se passivt til, mens et flertal i byrådet beslutter at svigte udsatte børn og unge. Vi vil jagte konsekvenserne af byrådsflertallets beslutning – og vi vil holde Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne ansvarlige for hvert eneste svigt.”

Yderligere info: Kasper Fuhr Christensen, 30342692, kfc@randers.dk

LÆS HØRINGSSVARET FRA MEDARBEJDERNE I SOCIALAFDELINGEN HER: http://kasperfuhr.dk/wp-content/uploads/2015/10/Horingssvar-fra-medarbejderne-i-Social-afdelingen-til-budgetforliget-2016.pdf

Pressemeddelelse udsendt den 9. oktober 2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *