Velfærdslisten afslører urent trav i undersøgelse af kontroversiel kendis-læge

Efter et større gravearbejde kan Velfærdslisten i en ny rapport afsløre, at borgmesterens topembedsmænd har censureret kritisk rapport om den kontroversielle kendis-læge Vibeke Manniches lægeskøn

Lægeskøn fra den kontroversielle kendis-læge Vibeke Manniches lige så kontroversielle firma, Lægeservice, har været med til at afgøre mange syge borgeres fremtid. Men på grund af mistanke om alvorlige fejl i skøn fra Manniches Lægeservice besluttede Randers Byråd i slutningen af 2014, at det nu var Manniche og hendes firmas tur til at blive undersøgt.

Byrådet bad derfor konsulentfirmaet BDO om at udtage 30 tilfældigt udvalgte sager til undersøgelse. I de 30 sager skulle Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering, der hører under Region Midtjylland, udarbejde et nyt lægeskøn på baggrund af de oplysninger, der var tilgængelige for Lægeservice, da de lavede det oprindelige lægeskøn. Herefter fik BDO så til opgave at vurdere, om de to skøn var forskellige, og om det kunne have ført til, at de syge borgeres sager var forløbet anderledes.

Det har BDO nu gjort – men undersøgelsen møder voldsom kritik fra Velfærdslisten, der har gravet sig gennem samtlige akter i sagen og lavet en rapport om undersøgelsen.

“Først aftaler Randers Kommune med BDO, at man ikke har brug for at snakke om den endelige rapport. BDO bare skal sende den – og så var det det,” siger Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for Velfærdslisten, og fortsætter:

“Men sådan skulle det ikke gå. Den 12. maj sender BDO som aftalt den endelige rapport til Randers Kommune. Den konkluderer, at der i 13 ud af 29 sager er en betydende forskel i de to lægeskøn, og at forskellen i mellem seks og ti af sagerne kunne have ført til, at sagen var forløbet anderledes. Det kunne for eksempel have ført til, at borgeren fik en anden ydelse, en hurtigere afgørelse og lignende.”

Men den konklusion bryder man sig tilsyneladende ikke om i Randers Kommune.

“Borgmesteren får sine embedsmænd til at bryde den oprindelige aftale. I telefonsamtaler, mails og på møder lægger de et massivt pres på BDO for at få ændret konklusionerne. Og det virker. BDO ændrer sine konklusioner, og borgmesteren får den frifindelse, han måske mener at have bestilt. Embedsmænd i Randers Kommune får endda lov til at føre pennen for BDO og formulerer centrale dele af den censurerede rapports konklusion. ”

Pression eller inkompetence?

Den 25. juni 2015 sender BDO en censureret rapport, hvis konklusion er, at lægeskønnene er forskellige i 12 af de 29 sager, men at det ikke er sandsynligt, at det nye lægeskøn havde ført til et andet forløb i nogen af sagerne.

“Efter at have gravet mig dybt ned i sagen kan jeg kun se to grunde til det uskønne forløb. Enten må BDO have følt sig presset til at skrive det, Randers Kommune gerne ville have – eller også er de så lallende inkompetente, at undersøgelsen ikke er det papir værd, den er skrevet på,” siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

“Men ligegyldigt hvad grunden er, står vi med en undersøgelse, vi ikke kan bruge til noget. Og det er endnu et svigt af en sårbar gruppe mennesker, der er svækket på grund af sygdom.”

Han og Velfærdslisten mener, at byrådet har en særlig pligt til at sikre retssikkerheden for udsatte grupper.

“Der er tale om mennesker, der er syge og dårlige, ofte fordi de har været udsat for en ulykke på arbejdet eller er blevet ramt af en alvorlig sygdom. Derfor har de sjældent kræfter til at kæmpe for deres retssikkerhed. Og dem pisser Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne så bare på, fordi de åbenbart har mere travlt med at forsøge at frikende sig selv for et ansvar end at drage omsorg for, at en sårbar gruppe ikke snydes for den hjælp, de har ret til.”

Men når byrødderne i Randers skal forholde sig til BDO-undersøgelsen på byrådsmødet på mandag, vil de blive mødt af et ændringsforslag fra Velfærdslisten.

“Vi foreslår, at vi får lavet en ny undersøgelse af en reelt uvildig instans, der ikke er økonomisk afhængig af Randers Kommune, for eksempel en universitetsprofessor. Og den undersøgelse vil vi bruge til at finde ud af, om der er tale om et så stort overgreb på syge menneskers retssikkerhed, at kommunen skal genoptage alle de 500-600 sager, Lægeservice har været involveret i.”

Udemokratisk borgmester skuffer igen

Kasper Fuhr Christensen er rystet over, at en række ting peger på, at borgmesteren kan have forsøgt at bearbejde BDO.

“Efter skandalen med mørklægningen af skolelukningerne og den politiske udrensning er det svært at afvise, at Omann godt kunne få finde på at bruge forvaltningen som sine personlige håndlangere og få dem til at censurere rapporten. Så langt ude er vi desværre i Randers Kommune.”

Han håber, at det, at Indenrigsministeriet nu har taget sagen om mørklægningen af skolelukningerne op til behandling, vil føre til lysere tider i Randers Kommune.

“Lige nu oplever vi, at Omann og hans tro følgesvende i byrådssalen handler i strid med alt, hvad man almindeligvis forstår ved folkestyre og demokrati. Hvor embedsværkets fornemmeste opgave tidligere var at betjene hele byrådet, har Omann haft held til at privatisere topembedsmændene og gøre dem til sine personlige håndlangere. Men borgerne i Randers fortjener et rigtigt demokrati og nogle politikere, de kan stole på.”

Se Velfærdslistens rapport her: http://kasperfuhr.dk/wp-content/uploads/2015/08/Rapport-Manniche.pdf

Yderligere info: Kasper Fuhr Christensen, 30342692, kfc@randers.dk

Pressemeddelelse udsendt fredag den 28. august 2015.

4 tanker om "Velfærdslisten afslører urent trav i undersøgelse af kontroversiel kendis-læge"

 1. Det er næsten det samme i min kommune Slagelse , var til møde med borgmester . Og han svarede ikke selv på et eneste spørgsmål ? Men hans uddannelsesdirektør , han havde med !! Han havde tidl skrevet til mig de ikke bruger term i kommunen , men er jo løgn. Jeg har fået et r-F i 5 år på ren term selvom jeg er kronisk syg … Den liason klinik de bla vil have mig på har jeg nægtet. Da det er forsøg , og intet af det får mig på arb marked igen . To læger har skrevet de ikke må sende mig ud i mere . Men er kun de lægekonsulenter de bruger som er i lommen på dem,det er så korrupt ingen retssikkerhed i DK . De sagde blot at ankestyrelsen havde givet kommunen medhold ? Ok så de går også ind for term !! Måske de skulle undersøges for hvad hjælper det vi
  Har et klagesystem når det ikke virker !! Jeg klarer ikke 5 år til og har ikke kræfter til mere nu derfor kontaktet medierne mm, lavet en video og dokumentarfilm . Mm . Da det er i sidste udkald for min side af . Mvh Pia Nielsen jeg stiller gerne op selvom det ikke er samme kommune 50569648 så ring gerne

 2. Det undrer mig, at ingen har kommenteret Kasper Furh Christensens pressemeddelelse offentligt ? er det mangel på interesse eller er Kaper Fuhrs påstand om magtmisbrug så omfattende, at de berørte borgere IKKE TØR stå frem af frygt for repressalier og sanktioner fra sagsbehandlere og den øverste kommunale ledelse ? Det har aldrig været en skam, at beskytte sårbare og sygdomsramte borgere, men nu ser det ud til, at byrådet i Randers beskytter sine private aktører, et ufint samarbejde, som er nedbrydende for den enkelte retsløse samfundsborger

 3. Hej Kasper ! kan man melde sig ind i jeres parti ? kan i sende et girokort til mig ?

  v.h. Lotte Borchersen
  Mærsk Andersensvej 2 st.tv.
  8930 Randers N.ø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *