Velfærdslisten om skoleforlig: Som at være vidne til en levende begravelse

Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem og socialudvalgsformand for Velfærdslisten, overværede i dag forligspartiernes (S, V og DF) pressemøde om, at de er nået til enighed om at holde fast i lukningen af fem folkeskoler og 0.-6. klasserne på en skole, mens overbygningsklasserne fredes på tre skoler, men dog fortsat lukkes på seks skoler.

Om skolelukningsforliget udtaler Kasper Fuhr Christensen:

“Det var, som om jeg var vidne til en levende begravelse. I dag er den sorteste dag i den randrusianske folkeskoles historie.”

“Det her er det værste angreb på børn i Randers Kommune nogensinde. De bliver nu udsat for kommunehistoriens største flytteshow, undervisning i et mangeårigt byggerod, og især i byen kommer de til at sidde som burhøns i overfyldte klasser. Mange steder kommer børnene til at bruge næsten to timer i skolebussen om dagen.”

“Det virker, som om det er blevet et prestigeprojekt for skolelukningspartierne at lukke skoler – også selv om forældre, lærere og elever i deres høringssvar udstiller, at flertallets forslag kommer til at skade folkeskolen.”

“Vi frygter, at det her kommer til at føre til en masseflugt til privatskolerne. Det vil udhule økonomien for folkeskolerne og dermed forringe kvaliteten af undervisningen yderligere.”

“Forligspartierne udsætter specialklasserne for et uretfærdigt flyttecirkus, som lader til at være baseret på et princip om, at klasserne skal ligge længst væk fra der, hvor børnene bor. Det er tydeligt, at sårbare børn og unge er blevet gidsler i et egnspolitisk spil, som har handlet om at tilgodese bestemte byrådspolitikeres hjemegn frem for børnenes tarv.”

“Hvis forslaget bliver til virkelighed, kommer forholdene for børnene til at afhænge af, hvor de tilfældigvis bor. Det afspejler, at det, der i mange tilfælde har været afgørende, er, hvor skolelukningspartiernes byrådsmedlemmer bor – og ikke hensynet til børnene.”

“Forligspartierne fraviger mange steder de principper, de selv har stillet op. Derfor lader det snarere til at være tilfældigheder, især forligspolitikernes hjemegn, der har afgjort børnenes fremtid, end grundlæggende skolepolitiske overvejelser.”

“Det virker tosset, at man har så travlt med at lukke skoler, at man har droppet dialogen med forældre, børn og medarbejdere. Frem for at sikre sig opbakning fra dem, det handler om, har forligspartierne valgt at køre et mørklagt og lovstridigt forløb, hvor både befolkningen og den kritiske opposition har været sat uden for døren. På den måde har man skabt de dårligst mulige forudsætninger for, at det her kommer til at gå godt.”

“Velfærdslisten kommer inden for et par uger med et skolepolitisk udspil. De grundlæggende tanker i udspillet præsenterede vi borgmesteren for på et møde i starten af denne måned. Da forslaget bygger på et princip om, at skolelukninger er et så væsentligt spørgsmål, at det enten bør udløse en folkeafstemning eller præsenteres kort før et valg, så vælgerne kan lægge vægt på det, når de sætter krydset, var der ifølge borgmesteren ingen mulighed for at nå til enighed. Vores udspil vil først og fremmest komme til at forholde sig til, hvordan vi skaber de bedst mulige forudsætninger for en mangfoldig folkeskole, der er lokalt forankret og mindsker den sociale ulighed, ligesom det vil bygge på et princip om, at forældre, børn og medarbejdere skal være drivkraften i udviklingen af løsningen.”

“Løbet er ikke kørt – men det er klart, at det nu ser ud, som om det bliver endnu sværere at få skolelukningsaksen på ret kurs. Men kampen er ikke slut, før den sidste stemme er afgivet i byrådet. Og jeg håber derfor, at forældre, børn, medarbejdere og andre borgere vil være med til at få skolelukningsklubben på bedre tanker.”

Forliget kan ses her: http://www.randers.dk/FrontEnd.aspx?id=188280

Yderligere info: Kasper Fuhr Christensen, 30342692, kfc@randers.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *