Hostende sort!

Et sort byrådsflertal – bestående af Socialdemokraterne, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre – besluttede på byrådsmødet her til aften, at de ikke vil gøre noget for at begrænse luftforureningen i midtbyen. Jeg havde ellers stillet forslag om at undersøge, om vi kan lave et forbud mod gennemkørende tung trafik i midtbyen, men helt uden egentlige argumenter stemte flertallet det hostende sort ned!

Vi ved, at luftforurening hvert eneste år tager livet af mange borgere i Randers Kommune. Det er der ikke noget mærkeligt i – luftforurening koster selvsagt en del menneskeliv i hele landet. Det mærkelige er, at det sorte flertal i byrådet ikke har tænkt sig at gøre noget for at begrænse luftforureningen i midtbyen (hvor den er værst), og dermed også begrænse antallet af borgere, der bliver syge eller i værste fald dør af de dødsensfarlige partikler fra udstødningsrørene.

Mit forslag gik ud på at gå i dialog med Politiet for at finde ud af, hvordan et forbud mod gennemkørende tung trafik kunne skrues sammen og opretholdes. Desværre skød det sorte flertal (Beboerlisten stemte dog for) forslaget ned, da de syntes(og her citerer jeg direkte – tjek selv på www.randers.dk): ” At sådan et forbud er lidt bøvlet…”

For bøvlet?!

Ja, det er sikkert en smule bøvlet. Ligesom så meget andet, vi laver i byrådet, så er håndhævelsen af sådan et forbud her måske heller ikke det simpleste i Verden. Men det er også ”bøvlet” at sikre ordentlige folkeskoler, børnehaver, vuggestuer, ældrepleje og sådan kunne jeg blive ved… Derfor er jeg stadig lidt chokket over at blive mødt med sådan et argument! Og det blev hostende sort ikke fulgt op af flere argumenter.

Forslaget indebar ikke andet end, at den tunge trafik, der kan køre udenom midtbyen – dvs. ikke har ærinde i midtbyen – skal gøre det. Og hvorfor? Jo, fordi vi selvfølgelig tager vores borgeres sundhed og trivsel alvorligt! Og når det så oven i købet ikke engang koster os noget, så synes jeg for alvor, at baggrunden for flertallets beslutning bliver sortere end selv den stærkeste espresso.

Jeg håber, at mine sorte kolleger bliver klogere, så vi i lighed med mange andre danske kommuner kan gøre noget for at komme den sundhedsskadelige luftforurening til livs i det omfang, der nu er muligt. Også selvom de sorte partiers argumenter om, at det er for bøvlet ikke lover godt…

4 tanker om "Hostende sort!"

 1. Hej Kasper.

  Jeg kan bestemt godt følge din tankegang. Det er lidt mærkeligt at de etablerede partier synes politik er for besværligt – de får det hårdt når vi i Liberal Alliance får mulighed for at komme ind.
  Kunne det tænkes at vi kunne gøre andre ting for at gøre problemet med luftforurening i Randers midtby mindre? Kunne vi eksempelvis undlade at have entreprenørmaskiner ræsende rundt på Mariagervej i hvad der føles som årevis? Og mere konkret om forslaget du omtaler… Hvad er det for noget tung trafik der kommer gennem midtbyen? Taler vi om trafik fra Hadsundvej og ned til broen? For det er da det eneste jeg lige umiddelbart kan se som et problem. Jeg er forholdsvis overbevist om at tung trafik fra Mariagervej og Hadsundvej, så vidt muligt kører ud på motorvejen og videre sydpå, med de fuldstændigt kaotiske tilstande der hersker på Randersbro mellem 15 og 17 (13.30 til 16.30 om fredagen) Hvad angår trafik sydfra, så brude vi måske være mere fremsynede og arbejde på en tredje forbindelse, fremfor at lave lappeløsninger, som kun er til gene for erhvervene, med en minimum af virkning overfor borgerne. Det virker som om det ikke kun er “det sorte flertal” der er trætte og synes det er besværligt at føre politik… Jeg synes at du som ansvarlig for Miljø og Teknik i DEN grad burde være fortaler for en ordentlig infrastruktur – vi kan jo ikke bede DAKA transportere deres afhentninger med SF’ernes våde drøm, den offentlige transport…

  Med venlig hilsen

  Klaus Riisberg
  Liberal Alliance Randers.

 2. Hej Kasper.

  Jeg kan bestemt godt følge din tankegang. Det er lidt mærkeligt at de etablerede partier synes politik er for besværligt – de får det hårdt når vi i Liberal Alliance får mulighed for at komme ind.
  Kunne det tænkes at vi kunne gøre andre ting for at gøre problemet med luftforurening i Randers midtby mindre Kunne vi eksempelvis undlade at have entreprenørmaskiner ræsende rundt på Mariagervej i hvad der føles som årevis Og mere konkret om forslaget du omtaler… Hvad er det for noget tung trafik der kommer gennem midtbyen Taler vi om trafik fra Hadsundvej og ned til broen For det er da det eneste jeg lige umiddelbart kan se som et problem. Jeg er forholdsvis overbevist om at tung trafik fra Mariagervej og Hadsundvej, så vidt muligt kører ud på motorvejen og videre sydpå, med de fuldstændigt kaotiske tilstande der hersker på Randersbro mellem 15 og 17 (13.30 til 16.30 om fredagen) Hvad angår trafik sydfra, så brude vi måske være mere fremsynede og arbejde på en tredje forbindelse, fremfor at lave lappeløsninger, som kun er til gene for erhvervene, med en minimum af virkning overfor borgerne. Det virker som om det ikke kun er det sorte flertal der er trætte og synes det er besværligt at føre politik… Jeg synes at du som ansvarlig for Miljø og Teknik i DEN grad burde være fortaler for en ordentlig infrastruktur – vi kan jo ikke bede DAKA transportere deres afhentninger med SF’ernes våde drøm, den offentlige transport…

  Med venlig hilsen

  Klaus Riisberg
  Liberal Alliance Randers.

 3. Hej Kasper.

  Jeg kan bestemt godt følge din tankegang. Det er lidt mærkeligt at de etablerede partier synes politik er for besværligt – de får det hårdt når vi i Liberal Alliance får mulighed for at komme ind.
  Kunne det tænkes at vi kunne gøre andre ting for at gøre problemet med luftforurening i Randers midtby mindre Kunne vi eksempelvis undlade at have entreprenørmaskiner ræsende rundt på Mariagervej i hvad der føles som årevis Og mere konkret om forslaget du omtaler… Hvad er det for noget tung trafik der kommer gennem midtbyen Taler vi om trafik fra Hadsundvej og ned til broen For det er da det eneste jeg lige umiddelbart kan se som et problem. Jeg er forholdsvis overbevist om at tung trafik fra Mariagervej og Hadsundvej, så vidt muligt kører ud på motorvejen og videre sydpå, med de fuldstændigt kaotiske tilstande der hersker på Randersbro mellem 15 og 17 (13.30 til 16.30 om fredagen) Hvad angår trafik sydfra, så brude vi måske være mere fremsynede og arbejde på en tredje forbindelse, fremfor at lave lappeløsninger, som kun er til gene for erhvervene, med en minimum af virkning overfor borgerne. Det virker som om det ikke kun er det sorte flertal der er trætte og synes det er besværligt at føre politik… Jeg synes at du som ansvarlig for Miljø og Teknik i DEN grad burde være fortaler for en ordentlig infrastruktur – vi kan jo ikke bede DAKA transportere deres afhentninger med SF’ernes våde drøm, den offentlige transport. :-)

  Med venlig hilsen

  Klaus Riisberg
  Liberal Alliance Randers.

 4. Pingback: Mere fut i midtbyen «

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *